Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ötödik évad/1

Ötödik évad 

Trónok harca című amerikai fantasy-drámasorozat ötödik évadja az Amerikai Egyesült Államokban 2015április 24-én indult a HBO televíziós csatornán, a befejező epizód június 14-én került adásba. Magyarországon egy napos csúszással, április 13-án debütált és június 15-én fejeződött be. A korábbi évadokhoz hasonlóan az ötödik évad is tíz darab, egyenként kb. 50-60 perces epizódból áll. 

Az évad eseményei nagyrészt George R. R. Martin a sorozat alapjául szolgáló regényfolyamánakA tűz és jég dalának a negyedik (Varjak lakomája) és ötödik (Sárkányok tánca) kötetén alapul. Emellett a harmadik kötetből (Kardok vihara) is tartalmaz bizonyos elemeket, de olyan eseményeket is megjelentet, melyek nem szerepelnek Martin eddigi regényeiben. A sorozat többi évadjához hasonlóan a hatodik évadot is David Benioff és D. B. Weiss producerek adaptálták képernyőre. 

 

Első rész- Eljövendő háborúk 

Tywin temetésén Cersei nekitámad Jaime-nek, amiért engedte megszökni TyriontLancel Lannister visszatér a városba, immár mint egy fanatikus hívő, aki a „verebek” közé tartozik. Varys rábeszéli Tyriont, hogy menjen Meerenbe és segítsen DaenerysnekMeerenben a Hárpia Fiai követnek el orgyilkosságokat az új renddel szembeni ellenérzéseik miatt, miközben Hizdahr zo Loraq sikertelenül próbálja elérni Daenerysnél, hogy az nyittassa újra a küzdővermeket. Kisujj nyugatra indul Sansával, célja azonban még ismeretlen. Stannis vadakat toboroz a hadseregébe Roose Bolton ellen. Havas Jon sikertelenül próbálja meggyőzni Mance Raydert, hogy hajtson térdet Stannis előtt, mire válaszul a király megégetteti. Miközben a máglyán ég, Jon kegyelemből átlövi a szívét egy nyílvesszővel. 

Második rész- A Fekete és a Fehér háza 

Arya Braavosba érkezik, ahol bekerül a Fekete és Fehér Templomába, a Sokarcú Isten szolgálói közé. Jaime Bronn segítségével Dorne-ba indul, hogy hazahozza Myrcellát, miután halálos fenyegetést kapnak. Podrick és Brienne rálelnek Sansára, aki nem kér a segítségükből, ennek ellenére úgy döntenek, a nyomukban maradnak. Stannis felajánlja Jonnak, hogy törvényesíti és Deres urává teszi, ám ő elutasítja. Samnek köszönhetően Jont választják az Éjjeli őrség 998. parancsnokának. Daenerys kivégeztet egy rabszolgát, aki igazságosnak gondolva, de a törvény ellenére gyilkolt, ami miatt tömegzavargás tör ki. 

Harmadik rész- Főveréb 

Margaeryt hozzáadják Tommenhez, és nyomban elkezdi győzködni az ifjú uralkodót, hogy küldje haza az anyját Kaszter-hegyre. Kisujj Deresbe viszi Sansát, azzal a szándékkal, hogy szövetséget kovácsoljon Észak és a Völgy között, hogy Királyvár ellen fordulhasson. Ennek érdekében Sansát Ramsay-hez akarja hozzáadatni. Stannis törvényesíteni szeretné Havas Jont, de ő visszautasítja az ajánlatot. Közben Braavosban Aryának, hogy senkivé válhasson, meg kell szabadulnia minden személyes holmijától, de Tűt nem tudja eldobni, hanem egy kőrakás alá rejti. A Fekete Várban Janos Slynt ellenszegül Havas Jon parancsának, aki ezért kivégzi. Lancel erkölcstelenségen kapja a főseptont egy bordélyban, ami miatt elmozdítják hivatalából, Cersei pedig úgy gondolja, érdemes lenne a Főverébnek bizalmat szavazni. Tyrion és Varys Voltantisba érkeznek, ahol a törpét elrabolja Ser Jorah Mormont. 

Negyedik rész- A Hárpia fiai 

A verebek letartóztatják Ser Loras TyrelltMargaery dühe ellenére Tommen semmit nem tud tenni. Melisandre megpróbálja rábírni Havas Jont, hogy tartson Stannisszel délre. Kisujj Királyvárba indul és elhagyja SansátJaime és Bronn Dorne-ba érkeznek, ahol néhány lovas legyilkolása után álruhában folytatják utukat. Amikor ezt a Homokkígyók megtudják, Ellaria azt akarja, hogy Oberyn haláláért legyenek ők a gyorsabbak, és kapják el Myrcellát. Ser Jorah Mormont visszaindul Tyrionnal Meerenbe, akit a túszaként cipel, hogy így kerüljön vissza Daenerys kegyeibe. A városban közben kitör az erőszak: miután Hizdahr zo Loraq ismételt kérése ellenére sem nyílnak meg a küzdővermek, a Hárpia Fiai támadásba lendülnek, megölik Ser Barristan Selmyt, és súlyosan megsebesítik Szürke Férget. 

Ötödik rész- Öld meg a fiút 

Brienne és Podrick Deres alá érkeznek, és bejuttatnak egy üzenetet Sansának, hogy jelezzen nekik, ha bármi baj érné. Sansa találkozik a Bűzössé változott Theonnal. A Falon Tormund szövetséget ajánl az Éjjeli Őrségnek, ha cserébe a vadak letelepedhetnek a Faltól délre. Jon, társai tiltakozása ellenére beleegyezik ebbe, és Tormunddal együtt Rideghonba indul a vadakért. Stannis délre indul, Deres felé, hogy visszafoglalja a várat, és vele tart Selyse és Shireen is. Szürke Féreg felépül, de elkeseredett Ser Barristan halála miatt. Daenerys megtorolja a történteket, de a béke jegyében megnyittatja a küzdővermeket, és hozzámegy Hizdahr zo LoraqhozTyrion és Jorah Valyrián keresztül hajóznak, ahol kőemberek támadnak rájuk. Megmenekülnek, de Ser Jorah-t megfertőzik a szürkehámmal. 

 

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Tr%C3%B3nok_harca_epiz%C3%B3djainak_list%C3%A1ja