Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harmadik évad/1

Harmadik évad  

Az évad premierjének bemutatására az Egyesült Államokban az HBO csatornán került sor 2013. március 31-én, egészen az év június 9-ig. A sorozat részeinek bemutatása Magyarországon feliratozva egy nappal az eredeti vetítést követően történt. Az előző szériákhoz hasonlóan tíz epizódból álló évad részei egyenként körülbelül 55 percet tesznek ki. Az évad adoptációjának az amerikai regény író George R. R. Martin A tűz és jég dala című könyvsorozatának harmadik részének első fele, a 2000-ben megjelent Kardok vihara című könyv szolgál. 

Első rész- Valar Dohaeris 

Az Éjjeli Őrség testvéreinek egy csoportja – köztük Samwell Tarly és Mormont parancsnok – túlélik a támadást az Ökölnél, és a Fal felé veszik az irányt, hogy figyelmeztessék a Hét Királyságot a Mások visszatértéről. Havas Jont a Falon Túli Király, Mance Rayder elé viszik, ahol a vadak közé áll. A kegyvesztett Tyrion sikertelenül próbálja kiharcolni jussát apjától, a király új Segítőjétől. Margaery Tyrell jótékonykodásba kezd, Királyvár árváit segíti, ami sem Joffrey, sem Cersei tetszését nem nyeri el. Salladhor Saan a feketevízi csata után megmenti Ser Davost, és Sárkánykőre viszi. Davos ott rájön, hogy Melisandre teljesen megmérgezte Stannis elméjét. Miután megpróbálja megölni a nőt, börtönbe kerül. A Keskeny-tengeren túl Daenerys Astaporba érkezik, hogy hadsereget vásároljon magának brutálisan kiképzett rabszolgákból, a Makulátlanokból. Ser Barristan Selmy, aki a szolgálatába akar állni, megmenti a qarthi boszorkánymesterek merényletétől. 

Második rész- Sötét szárnyak, sötét szavak 

Brienne a Folyóvidéken keresztül Királyvár felé viszi Jaime-et. A férfi megszerzi az egyik kardját, ám párbajukat megzavarja a Robb Stark kötelékébe tartozó Bolton-házat képviselő csapat. Catelyn apja váratlanul meghal, így Robb Zúgóba indul, ami további elégedetlenségre ad okot Lord Karstarknak – akinek fiait Jaime megölte. AryaGendry és Meleg Pite szintén Zúgóba tart, ám a Lobogó Nélküli Testvériségbe botlanak, akik lázadással próbálják megvédeni Westerost. Magukkal viszik őket, ám Véreb, aki a foglyuk, felismeri és felfedi Arya kilétét. Margaery Tyrell és nagyanyja Olenna, a Tüskék Királynője ismeretséget kötnek Sansával, aki Joffrey szörnyű természetéről beszél nekik. Theon Greyjoyt ismeretlen fogvatartói kínozzák. BranRickonOsha és Hodor találkoznak egy testvérpárral, Jojen és Meera Reeddel, akiknek atyja Robbhoz hűséges. Jojen elmondja, hogy neki is Branéhez hasonló álmai vannak. 

Harmadik rész- A büntetés útja 

Robb és Catelyn részt vesznek Hoster Tully temetésén Zúgóban. Tywin Lannister Kisujjat a Völgybe küldi, hogy feleségül vegye Lady Arrynt, míg Tyriont teszi meg az új pénzmesternek. Arya és Gendry a fogadóban elválnak Meleg Pitétől, és a Lobogó Nélküli Testvériséggel tartanak. Mance Rayder egy csapat vaddal a Fal megmászására küldi Havas Jont. Az Éjjeli Őrség túlélői visszaérkeznek Casterhez, ahol Sam megtudja, hogy Gilly fiút szült. Theon Greyjoyt egy ismeretlen jótevő kimenti fogságából. Melisandre elhagyja Sárkánykőt. Daenerys beleegyezik, hogy egyik sárkányáért cserébe megvásároljon nyolcezer Makulátlant és a tolmács Missandei-t, bár Ser Barristan és Ser Jorah is ellenzi. Jaime ráveszi fogvatartóját, Locke-ot, hogy ne hagyja Brienne-t megerőszakolni, de Locke levágja Jaime kardforgató kezét. 

Negyedik rész- És őrsége most véget ér 

Jaime kardot lop fogvatartóitól, de azonnal legyőzik, és újra elfogják. Bran Jojen Reed segítségével továbbkeresi a háromszemű varjút. Crasternél az Éjjeli Őrség túlélői éheznek, és vitába keverednek vendéglátójukkal. Crastert és a főparancsnokot is megölik, míg Sam Szegfűvel és a fiával elmenekül. Aryát és Gendryt a Lobogó Nélküli Testvériség titkos barlangjába viszik, ahol találkoznak annak vezetőjével, Beric Dondarrionnal, aki párbaj általi ítéletet szab ki a Vérebnek. Theon Greyjoyt elárulja a takarítófiú, aki visszaviszi őt a kínzókamrába. Daenerys és Kraznys meg kötik az üzletüket: egy sárkány a Makulátlan-hadseregért cserébe. A hadsereget a városra küldi, hogy öljék meg korábbi rabszolgamestereiket, és visszaveszi sárkányát. 

Ötödik rész- Akit a tűz megcsókolt 

Kisujj segítségével a Lannisterek felfedik a Tyrellek tervét, amely szerint Sansát Loras Tyrell-lel akarják összeházasítani. Ezt megelőzendő Tywin Lannister Tyrionhoz akarja adni a lányt, és Cersei kezét szánja Lorasnak, amelyet mindkét gyermeke ellenez. Stannis bevallja feleségének, Selyse-nek hűtlenségét, de az asszony már eleve tudta, és helyeselte ezt. Lányuk, Shireen belopakodik a börtönbe, hogy meglátogassa Davost, akit olvasni tanít. A Véreb legyőzi Lord Bericet egy párviadalban, ezért szabadon eltávozhat. Gendry úgy dönt, a testvériséggel marad, Thoros és Beric pedig váltságdíjat akar követelni Robb Starktól Aryáért cserébe. Miután Roose Boltonhoz viszik, Jaime bevallja Brienne-nek, hogy annak idején miért végzett az Őrült Királlyal. Folyóvölgyben Robb a tiltakozások ellenére is úgy dönt, kivégzi Lord Karstarkot a két elfogott Lannister-fiú megölése miatt. A Karstarkok emiatt elhagyják seregét, így Robb kénytelen Walder Frey-jel szövetséget kötni. Havas Jon igyekszik elnyerni a Vadak bizalmát, miközben fontos információkat hallgat el előlük. Később Ygritte-tel egy barlangban szeretkeznek. Daenerys Targaryen Makulátlanjai Szürke Férget választják meg vezetőjüknek. 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Tr%C3%B3nok_harca_epiz%C3%B3djainak_list%C3%A1ja