Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Első évad

Első évad  

Az évad premierjének bemutatására az Egyesült Államokban az HBO csatornán került sor 2011. április 17-én, egészen az év június 19-ig. A sorozat részeinek bemutatása Magyarországon feliratozva egy nappal az eredeti vetítést követően történt, míg az első rész szinkronizálva 2011. április 18-án, az utolsó pedig június 20-án került bemutatásra. A tíz epizódból álló évad részei egyenként körülbelül 55 percet tesznek ki. Az évad az amerikai regény író George R. R. Martin A tűz és jég dala című könyvsorozatának első részét, az 1996-ban azonos címen megjelent Trónok harca könyvet dolgozza fel. A történet egy fiktív világban játszódik, első sorban a hét királyságból álló Westeros és a tőle keletre fekvő Essos kontinenseken. A sorozat alaphelyzete, hogy az északon élő nemesi Stark-házból származó Lord Eddard „Ned” Stark (Sean Bean) a hét királyság fővárosába utazik a király felkérése, miután a király segítője titokzatos módon meghal. 

 

Első rész - Közeleg a tél 

Az Éjjeli Őrség Testvériségének tagjai furcsa jelenségnek lesznek szemtanúi: életre kelő holtakkal találkoznak. Jon Arryn, a Király Segítője meghal. Robert BaratheonWesteros Hét Királyságának királya és királynéja, Cersei Lannister és családja Északra utaznak, hogy találkozzanak a király régi barátjával, Eddard „Ned” Starkkal, a fagyos Deres urával, egyúttal felajánlják neki a Király Segítőjének pozícióját, amit az nem utasíthat vissza. A Keskeny-tengeren túl, Essos Szabad Városában a száműzetésben élő Viserys Targaryen herceg új szövetséget köt a Vastrón visszaszerzésére: húgát, Daeneryst feleségül adja a nomád dothraki hadúrhoz, Khal Drogóhoz, Drogo seregéért cserébe. Deresben Ned felesége, Catelyn arról értesül, hogy lehet, a királyné családja gyilkolta meg az előző Segítőt, miközben tízéves fiuk, Brandon ("Bran") meglátja az ikertestvérével, Jaime-vel szeretkező királynét, akit ezért Jaime kilök egy ablakon. 

 

Második rész - A Királyi út 

Bran életben maradt, de helyzete válságos. Miután Ned elfogadta a Király Segítője címet, lányaival Sansával és Aryával elhagyja Derest és délre, Királyvárba indul, míg Catelyn hátramarad, hogy Brant ápolja. Havas Jon, Ned fattya északra tart Ned testvérével, Benjen-nel, hogy beálljon az Éjjeli Őrség testvériségébe, akik a Fal őrei, és a civilizált Westerost védik a gonosz Másoktól és egyéb nomádan élő vadaktól. Tyrion Lannister, az "Ördögfióka", a királyné öccse úgy dönt, elhalasztja délre vivő útját családjával, helyette Jonnal meglátogatja a falat. Viserys az alkalmas pillanatot várja trónja visszaszerzésére, míg Daenerys azzal foglalkozik, hogy megtanulja boldoggá tenni új férjét, Drogót. Nászajándékba három kővé vált sárkánytojást kap, és egy elüldözött lovagban, Ser Jorah Mormont-ban szövetségesre talál. 

 

Harmadik rész - Havas uraság 

Királyvárban, a Hét Királyság fővárosában Ned csatlakozik a király Kistanácsához, ahol szembesül azzal, milyen rosszul vezették WesterostCatelyn úgy dönt, álruhában délre utazik férje után, hogy figyelmeztesse, ám Petyr Baelish (Kisujj) tanácsos, Catelyn régi barátja rátalál. Jon azzal küzd, hogy hozzászokjon az élethez a Falon, miközben néhány alacsonyabb származású újonccal képzik együtt. Lord Jeor Mormont, a Fal parancsnoka arra kéri Tyriont, vegye rá a királyt és a királynét, több embert küldjenek az Éjjeli Őrségbe, ezért vele küldi Yoren-t toborozni. Bran, aki felébredt, nem emlékszik esése körülményeire. Daenerys rájön, hogy Drogo khaleesijeként hatalommal bír, és elkezd ellenszegülni Viserysnek. 

 

Negyedik rész- Nyomorékok, fattyak, és összetört dolgok 

Ned az előző Király Segítője, Jon Arryn halálának körülményeit kutatja, s eközben rátalál a király egyik törvénytelen fiára. Ned tiszteletére lovagi tornát rendeznek. A Falhoz érkezik egy fura és magányos fiú, Samwell Tarly, akit Jon véd meg az Éjjeli Őrség tagjainak molesztálásától. Az egyre frusztráltabb Viserys ismét összetűzésbe kerül egyre hatalmasabb húgával. Sansa arról álmodozik, hogy királyné lesz (mivel eljegyezték a trónörökös Joffreyval), míg Arya nincs kibékülve a neki szánt várúrnői szereppel, inkább harcos lenne. Catelyn Kisujj sugalmazására az immár délre tartó Tyriont vádolja meg a Bran elleni gyilkossági kísérlettel, akit foglyul ejt a Királyi út mentén. 

 

Ötödik rész- A farkas és az oroszlán  

Robert és Ned összeveszik azon, mit kell lépni a Targaryenek és a dothrakik szövetségére, ezért Ned visszaadja a Segítő címet. Catelyn és Tyrion Sasfészekbe, Catelyn nővérének, Lysának otthonába érkeznek. Amikor Tyrion foglyulejtésének híre Királyvárba ér, Jaime Lannister Ned életére tör, Ned lába súlyosan megsebesül. Robert újra kinevezi Ned-et Segítőnek. 

 

Hatodik rész- Az aranykorona 

Jaime-nek menekülnie kell, miközben Nedre marad a Vastrón, amíg a király vadászatra megy. Ned törvény elé citálja a Lannister ház fejét, és rájön, milyen titok miatt kellett meghalnia Jon Arynn-nak: a királyné gyermekeinek apja nem a király, hanem JaimeTyrion párbaj általi tárgyalást követel, és bajnoka győzedelmeskedik, így kiszabadul. Viserys hataloméhségében már Daenerys életét fenyegeti, így Drogo kivégzi. 

 

Hetedik rész- Győzöl vagy meghalsz  

Ned elárulja Cersei királynénak, ismeri az igazságot Jon Arryn haláláról. Robert halálos sebet kap a vadászaton, aki Nedet nevezi ki a Királyság Védelmezőjének, amíg örököse elég idős nem lesz. Havas Jon felesküszik az Éjjeli Őrség testvéreként. Miután Robert korábbi parancsára megpróbálják megmérgezni DaenerystDrogo megesküszik, hogy elfoglalja WesterostNed felkéri Kisujjat, hogy állítsa mellé a városi őrséget, hogy védjék meg, amikor nyilvánosságra hozza, hogy Joffrey nem a király fia, s így a trón jogos örököse Robert idősebb fivérére, Stannis. Robert halála után Ned a királyné, Joffrey és a Kistanács elé áll Robert végrendeletével, ám Kisujj és a városi őrség a Lannisterek mellé áll: Nedet elfogják, embereit megölik.  

 

Nyolcadik rész- A hegyes vége 

Sansa a Lannisterek fogságában marad, de Arya elmenekül. Ned legidősebb fia, Robb összehívja apja hűbéreseit, szövetségeseit és hadba szólítja őket. Sansa megalázkodik Joffrey előtt, hogy apja életét mentse. A bebörtönzött Ned Lord Varys tanácsosban lel szövetségesre. A Falnál megtalálják két korábban – Benjen Stark-kal együtt – eltűnt felderítő holttestét, amik azonban az éjszaka folyamán az erőd lakóinak életére törnek. Egy ősi gonosz, a Mások hatása ez, és csak a tűz állíthatja meg őket. Jon megmenti Lord Mormont, a parancsnok életét. Tyrion szövetséget köt Sasfészek völgyének vad népeivel. A Keskeny-tengeren túl Drogo seregével pusztítva nyugatra masírozik, eközben Daenerys megment egy boszorkányt a megerőszakolástól. Az emiatt kitört vita miatt Drogo egy párharcban megsebesül. 

 

Kilencedik rész- Baelor 

A Starkok és a Lannisterek első összecsapásukra készülnek. Robb és Catelyn egy renegát várúrral tárgyalnak, hogy átkelhessenek a folyón. Ezzel a taktikai előnyhöz jutott Starkok félrevezetik a Lannistereket és fogságba ejtik Jaime-etDrogo sebe elfertőződik és haldoklik. Daenerys kétségbeesésében a boszorkány vérmágiájának segítségét kéri, amitől a legtöbb dothraki elborzad. A Fal bölcse, Aemon mester bevallja, hogy ő is Targaryen, ezzel próbálja maradásra bírni Jont, aki Robb után menne a háborúba. Ned a tárgyalására menet meglátja Ayrát, és Yoren-re, az Éjjeli Őrség toborzójára bízza, majd lányait féltve árulónak vallja magát, és elismeri Joffreyt a Vastrón jogos örökösének. Joffrey ennek ellenére lefejezteti Nedet, amit a királyné és a Kistanács is tehetelenül, kétségbe esve néz végig. 

 

Tizedik rész- Tűz és vér  

Ned kivégzésének híre terjed a Hét Királyságban. Az Észak kiválik a birodalomból és Robbot teszi meg királyának. Robert mindkét fivére igényt formál a trónra, melyen Joffrey ül. Lord Tywin Lannister, a ház feje fiát, Tyriont küldi Joffrey és Cersei kordában tartására a Király Segítőjének. Jon el akarja hagyni a Falat, ám a barátai maradásra bírják. Az Éjjeli Őrséggel felderítésre indul a Faltól északra eső területekre. Yoren az Őrség újoncainak összeszedett rabokkal együtt Ayrát is kimenti Királyvárból. Daenerys rájön, hogy a vérmágia ára meg nem született fiának élete volt, és bár Drogo életben maradt, csak vegetál, ezért a dothraki sereg reggelre otthagyja a tábort. Daenerys inkább megfojtja Drogot, mint így hagyja élni. Drogo halotti máglyájához kötözteti a boszorkányt, a máglyára helyezi a három sárkánytojást, és ő maga is besétál a tűzbe. Másnap reggel Daenerys sértetlenül jön elő a tűz martalékai közül három kikelt sárkányfiókával. A vele maradottak hűséget fogadnak neki.  

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Tr%C3%B3nok_harca_epiz%C3%B3djainak_list%C3%A1ja